Hyppää sisältöön

Puheenjohtaja Juri Aaltosen avauspuheenvuoro 17.11. seminaarissa

TP:n hallituksen puheenjohtaja Juri Aaltosen avauspuheenvuoro OSAAMMEKO SOPIA? Ajankohtaista työmarkkinoilla -seminaarissa 17.11.2021

Hyvät kuulijat,

Suomi on todellakin kansakuntien marraskuun, kaikki nähdään synkkyyden kautta. Tämä sanonta kuvaa surkean erinomaisesti työmarkkinakeskusteluamme. Järjestelmämme leimataan usein, jos ei nyt aivan järkyttäväksi, niin vähintäänkin monin tavoin huonoksi.

Vaikka järjestelmäämme kannattaa toki kehittää, on se mainettaan parempi.

Hyvät seminaariin osallistujat,

Teollisuuden palkansaajien tässä tilaisuudessa julkaistavasta analyysistä ilmenee, että tyytymättömimpiä työehtosopimusjärjestelmäämme ovat ne yrityspäättäjät, joiden yrityksessä ei sovelleta työehtosopimusta. 61 % heistä suhtautuu negatiivisesti ja vain kymmenys positiivisesti järjestelmäämme. Tämä ilmeisen ideologinen tyytymättömien joukko kovaäänisine edusmiehineen, kuten Suomen Yrittäjät, saa kohtuuttoman suuren näkyvyyden yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Olisi toivottavaa, että järjestelmän toimivuuden arvioissa kuultaisiin ensisijaisesti niitä, jotka sen tuntevat ja työehtosopimuksia soveltavat. Ei niitä, jotka tuntevat työehtosopimuksia muita heikommin eivätkä sopimuksia sovella.

Hyvät työmarkkinatoimijat,

Tyytyväisimpiä työehtosopimusjärjestelmäämme ovat ne yrityspäättäjät, jotka tuntevat sopimukset parhaiten ja soveltavat yrityksessään työehtosopimusta. Tänään julkaistavan kyselytutkimuksen mukaan yli kolmasosa yrityspäättäjistä, joiden yrityksessä noudatetaan työehtosopimusta, suhtautuu positiivisesti järjestelmäämme. Tessiä noudattavista yrityspäättäjistä negatiivisesti suhtautuvia on 27 prosenttia. Onko tyytymättömien joukko iso vai pieni?

Arviota tehdessä kannattaa muistaa, että työehtosopimusten kaiketi olennaisin tehtävä on rajoittaa työnantajien mahdollisuutta kilpailla alenevin palkoin.  Neljänneksen tyytymättömyys oman vallan ja vaikutusmahdollisuuksien rajaamisesta on alhainen luku.

Hyvät kuulijat,

Suomi on liian pieni maa riitelyyn ja taisteluun. Suomen vahvuus on aina ollut kyky sopia.

Työmarkkinajärjestelmämme perustuu pitkään perinteeseen ja luottamukseen. Nyt käynnissä olevalla neuvottelukierroksella luottamus on vakavasti uhattuna. Erityisen hanakasti työmarkkinahäirikön ja sopimusyhteiskunnan vastustajan viittaa pukee päälleen historiansa parasta tulosta koskaan tekevä UPM. Loistavasta tuloksesta huolimatta UPM kieltäytyy kokonaan uusimasta toimihenkilöiden työehtosopimusta. Työntekijöille UPM ei hyväksy yrityskohtaista sopimusta.

Teollisuuden palkansaajien hallituksessa on käyty vakavaa keskustelua työmarkkinatilanteesta ja erityisesti UPMstä. Teollisuuden palkansaajat ry:n hallitus kokee UPMn työmarkkinahäiriköinnin kohdistuvan ei pelkästään sen sopimuskumppaneita, vaan koko sopimusyhteiskuntaa vastaan.

Hyvät kuulijat,

Teollisuuden palkansaajat TP ry vetoaa UPM:ään sopimusyhteiskunnan vahvistamiseksi ja sopimusratkaisujen syntymiseksi. Sopimisen ja yhteistyön yhteiskuntaa ei kannata rikkoa.

Työmarkkinatoiminnassa on yleensä järkevää muistaa tärkeä lainalaisuus: Jos luottamus menetetään, ei jää kuin erimielisyys.

Teollisuuden palkansaajat TP ry:n hallitus on huolissaan, että UPM:n työmarkkinahäiriköinti voi johtaa laajoihin markkinahäiriöihin tulevan talven aikana.

Hyvä kuulijat,

Lopuksi haluan vielä toivottaa kaikki tervetulleeksi tähän TP:n tuoreimman analyysin julkistamistilaisuuteen ja toistaa työmarkkinaviisauden:

Jos luottamus menee, ei jää kuin erimielisyys. Tämä koskee myös UPM:ää.

Kiitos.


Jaa somessa:

Sinua voisi kiinnostaa

Kaikki ajankohtaiset