EK aloitti pysyvän epävakauden kauden työmarkkinoilla

Työnantajilta ja pääministeri Sipilän hallitukselta ei löytynyt todellista tahtoa sopia.

LEHDISTÖTIEDOTE 2.12.2015

Työnantajilta ja pääministeri Sipilän hallitukselta ei löytynyt todellista tahtoa sopia.

Teollisuuden palkansaajat TP on järkyttynyt EK:n päätöksestä keskeyttää yhteiskuntasopimusneuvottelut. Tämä kertoo siitä, ettei se ollut sitoutunut sopimuksen saavuttamiseen alun alkaenkaan. Neuvotteluiden kohteena olleesta sopimuksesta oli tulossa huomattavasti kattavampi kuin voimassa oleva työllisyys- ja kasvusopimus. EK:n perustelut onkin nähtävä pelkkinä tekosyinä.

TP:n mukaan työnantajat aloittavat näin pysyvän epävakauden kauden työmarkkinoilla. Tämä ei voi olla Suomen yhteinen etu.

TP:n puheenjohtaja Jorma Malinen muistuttaa, että EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies on syksyn mittaan lukuisia kertoja toistanut, ettei järjestö halua neuvotella sopimuksesta, johon liitetään myös laaja palkkaratkaisu.

– Hallitus yritti työntää narulla vastentahtoista EK:ta sopimuspöytään. Mitään järeämpää keinoa se ei halunnut käyttää. Jos hallitus todella halusi sopimusta, niin kuinka se itse oli näin tahdoton, Malinen kysyy.

TP:n mukaan hallituksen valmistelemat pakkolait vääristivät neuvottelutilannetta ja tekivät tulosten saavuttamisesta erittäin hankalaa. Työnantajapuoli koki ehkä voittavansa enemmän neuvottelujen kariutuessa kuin niiden onnistuessa.   

TP-liitot valmistautuvat nyt yhdessä vaikeaan liittokierrokseen.

– Työnantajajärjestöjen viimeaikaiset kovat toimintamallit eri yrityksissä ja tes-neuvotteluissa antavat odottaa rauhatonta aikaa, jossa ennustettavuus voidaan unohtaa. Tästä tuskin seuraa mitään hyvää, Malinen päättää.

Teollisuuden palkansaajat TP ry edustaa kahdeksaatoista jäsenliittoa ja yli 750 000 palkansaajaa kaikista kolmesta keskusjärjestöstä. TP ry tiivistää teollisuuden ja teollisuuden palvelualojen ammattiliittojen yhteistyötä jäsenten edunvalvonnassa ja suomalaisen teollisuuden puolustamisessa.

Lisätietoja: Jorma Malinen, puheenjohtaja 050 576 0389.

Kokko Ismo

Ismo Kokko

Ismo Kokko on Teollisuuden palkansaajien pääsihteeri. Hänen tehtävänään on vaikuttaa suomalaisen teollisuuden hyvinvointiin, kasvun ja työpaikkojen luomiseksi. Kokko on koulutukseltaan tradenomi ja kauppatieteen maisteri.

@kokkoismo

Facebook kommentointi