Työnantajalobbaus on tähän saakka tuottanut Sipilän hallituksen osalta lähes täydellistä tulosta. Hallitusohjelmassa on suoria lainauksia Elinkeinoelämän Keskusliiton papereista.

Pääministeri Sipilä kohahdutti viime viikolla työmarkkinapiirejä sanomalla Ylen Ykkösaamussa 15.11, että ”yrittäjien ja elinkeinoelämän etujärjestöjen viesti tahtoo olla pääasiassa kitinää”. Sipilää harmittaa näiden tahojen pysyvän apea viesti ja kun hän on kiertänyt yrityksiä, niin tunnelma on aivan toisenlainen. Hänen havaintojensa mukaan yrityksissä investoidaan ja palkataan ihmisiä.

Lausunnossa on mukana krokotiilinkyyneliä sikäli, että työnantajalobbaus on tähän saakka tuottanut Sipilän hallituksen osalta lähes täydellistä tulosta. Hallitusohjelmassa on suoria lainauksia Elinkeinoelämän Keskusliiton papereista ja Suomen Yrittäjät julistivat ohjelman julkaisun jälkeen, että yrittäjän ääntä kuunneltiin paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Pakkolait, työajan pidentäminen, työehtosopimusten heikentäminen, paikallinen sopiminen, sosiaaliturvan leikkaukset jne. ovat kaikki työnantajien käsikirjasta jo monen vuoden takaa. Kitinää, joka meni läpi.

Samaa aihetta sivuttiin Ykkösaamussa myös 19.11, jolloin toimittaja Jari Korkki haastatteli sekä EK:n Jyri Häkämiestä että SAK:n Jarkko Elorantaa. Kysymykseen EK:n tulevasta roolista Häkämies korosti hallituksen ja eduskunnan itsenäistä roolia ja kykyä viedä päätökset läpi siitä huolimatta, että suomalainen kolmikanta ei tuota toivottua tulosta. EK:n luottamus maan hallitukseen on edelleen vahvaa ja elinkeinoelämä lähtee siitä, että hallitus edelleenkin toteuttaa työnantajajärjestöjen näkemystä suomalaisen yhteiskunnan rakenneremontista. Jos pääministeri on tulossa tämän suhteen toisiin ajatuksiin, olisi siirryttävä uudelle linjalle.

Ay-liikettä viimeiset ajat tituleerattu useimmiten ei-liikkeeksi. Sitä se varmasti onkin ollut, mutta hyvästä syystä. Jos meillä olisi ollut hypoteettinen hallitus, joka pakkolaeilla nostaisi suomalaisten työntekijöiden palkkoja, nostaisi sosiaalitukien määrää ja samaan aikaan leikkaisi työaikoja, voisi työnantajalinnakkeestakin tulla melko nopeasti nopeasti ei-liike. Edellä mainittuja toimia en esitä, mutta hallituksen on vaalikautensa jälkimmäisellä puoliskolla huomioitava palkansaajatkin, tällä kertaa positiivisella tavalla. Onhan meillä kuntavaalitkin tulevana keväänä ja parlamenttivaalit sitten aikanaan keväällä 2019.

Sen verran myönnettäköön, että onhan hallituksen rooli hankala. Meidän kansantaloutemme ei useasta eri syystä ole ollut parhaassa iskussa viimeisinä vuosina. Mutta luvattoman helposti Sipilän hallitus on kuunnelleen sitä kitinää, jota elinkeinoelämä on esittänyt. Toistan tähän vielä sen, minkä olen aiemminkin sanonut ja toivon, että vuorostaan tätä kitinää kuunneltaisiin paremmin: leikkaukset eivät tuota kasvua ja työpaikkoja, ne tuottavat kutistumista. Kasvua tuottavat satsaukset kasvuun.

 


Kokko Ismo

Ismo Kokko

Ismo Kokko on Teollisuuden palkansaajien pääsihteeri. Hänen tehtävänään on vaikuttaa suomalaisen teollisuuden hyvinvointiin, kasvun ja työpaikkojen luomiseksi. Kokko on koulutukseltaan tradenomi ja kauppatieteen maisteri.

@kokkoismo

Facebook kommentointi