Tänään heräsimme maailmaan jossa mahdottomasta oli tullut mahdollista. Vastoin ennakko-odotuksia USA:n presidentiksi on valittu republikaanien ehdokas Donald Trump. Mitä tämä merkitsee Suomelle ja maailmanpolitiikalle?

Tänään heräsimme maailmaan jossa mahdottomasta oli tullut mahdollista: Yhdysvaltain presidentiksi on valittu Donald Trump. Presidentti Donald Trump. Olo vaalituloksen varmistuttua on epätodellinen ja epävarma, Trumpin valinta herättää monia kysymyksiä siitä millaisia seurauksia vaalien lopputuloksella on. Globaalit markkinat reagoivat kääntymällä laskuun jo ennen tuloksen varmistumista. Sosiaalinen media oli tulvillaan epäuskoa, pelkoa ja mustaa huumoria.

Mitä Trumpin voitto tarkoittaa Suomelle? Mikäli ensimmäiset merkit pitävät paikkansa, aiheuttaa Trumpin voitto epävarmuutta globaaleilla markkinoilla, mikä voi myös heijastua Suomen talouden näkymiin ja hidastaa jo entisestään haurasta talouskasvuamme. Trumpin vaalipuheiden perusteella olisi melko helppoa listata asioita joihin hänen valintansa tulee vaikuttamaan: vapaakaupan tulevaisuus ja mahdolliset protektionistiset toimet joita Trump on puheissaan väläytellyt, TTIP, globaali turvallisuuspoliittinen tilanne, NATOn tulevaisuus. Mutta tässä tulee se iso mutta: Trump on täysiverinen populisti. Ja kuten populisteilla usein on tapana, myyntipuhe harvoin vastaa paketin sisältöä. Trumpin poliittinen ohjelma voi olla hyvinkin radikaali mikäli hän aikoo toteuttaa mitä vaalikentillä lupasi, mutta toisaalta on hyvin mahdollista että realiteetit muokkaavat Trumpin hallinnon politiikkaa maltillisemmaksi kuin mitä vaalipuheista olisi voinut päätellä.

Mutta miten tässä näin kävi? Vaaliennusteiden mukaanhan Hillary Clintonin tie Yhdysvaltain ensimmäiseksi naispresidentiksi piti olla lähestulkoon varma. Lyhyesti sanottuna, Clinton alisuoritti monissa osavaltioissa jotka perinteisesti ovat olleet demokraattien vahvaa aluetta, ja joissa varsinkin Barack Obama pärjäsi hyvin. Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Ohio, Florida. Kaikki osavaltioita joissa Clintonin piti olla vahvoilla, ja joista vain yhden – kahden voittaminen olisi riittänyt Clintonille vaalivoittoon. Lopputulos? Trump voitti kaikki edellä mainitut osavaltiot. Lähes kaikissa osavaltioissa – myös niissä joissa Clinton voitti – keräsi Clinton demokraattien perinteisillä tukialueilla odotettua heikommin ääniä samaan aikaan kun Trump ylisuoritti odotuksiin nähden. Clintonin vaalikoneiston iskukykyä liioiteltiin, ja Trumpin koneistoa vähäteltiin.

Perimmäiset syyt Trumpin voittoon lienevät samat kuin analyyseissä on jo etukäteen useaan kertaan todettu: tyytymättömyys politiikkaan, globalisaation ja talouden rakenteiden muutosten aiheuttama työttömyys ja syrjäytyminen, Clintonin koettu asema valtaeliitin edustajana ja Trumpin itselleen luoma rooli ulkopuolisena, suorapuheisena yksinäisenä sutena. Trump onnistui vakuuttamaan enemmistön äänestäjistä siitä että hän voi tuoda muutoksen epäkohtiin ja tehdä ”Amerikasta jälleen suuren”.

Trumpin voitto ilmentää politiikassa ja yhteiskunnassa myös Euroopassa ja Suomessa pinnalla olevia trendejä. Populistiset liikkeet ovat kerta toisensa jälkeen pitäneet vaaliennusteita pilkkanaan, niin kävi nyt myös Yhdysvalloissakin. Varmasti useissa ennusteita toteuttavissa yrityksissä pohditaan tämän jälkeen kuinka oma uskottavuus voidaan säilyttää tulevissa vaaleissa. Trumpin voitto on myös post-fact-yhteiskunnan voitto. Trump käytti kampanjassaan toistuvasti argumentteja jotka olivat joko virheellisiä tai räikeitä valheita. Kun tunteet voittavat järjen, voi helposti povata että poliittisen keskustelun sävy tämän jälkeen ei ainakaan muutu maltillisemmaksi tai faktoja kunnioittavaksi. Imitaattoreiden esiinmarssia sopii siis odottaa myös muualla.

Koko Yhdysvaltain poliittinen järjestelmä on Trumpin vaalivoiton jälkeen käymistilassa. On mielenkiintoista nähdä paitsi se mihin suuntaan Trump lähtee maata viemään, mutta myös se millä tyylillä Trump virkaa ryhtyy hoitamaan? Näemmekö jatkossakin saman rintaansa röyhistelevän kukon tunkiolla kuin jona Trump on totuttu näkemään, vai pyrkiikö hän hakemaan itselleen presidentillisempää tapaa olla ja esiintyä? Olipa Trump jopa luvannut eräässä vaalitilaisuudessa luopua valituksi tullessaan persoonallisesta kampauksestaan. Trumpille on kasaantunut Yhdysvalloissa valtavat odotukset – mikäli Trump tarjoaa presidenttinä vain sitä samaa ”normaalia” poliittista johtajuutta jota Yhdysvalloissa on totuttu näkemään, tulee pettymys Trumpin kannattajien keskuudessa olemaan valtava. Vaalien tulos osoittaa selkeästi kuitenkin sen, että Yhdysvalloissa äänestäjäkunta on voimakkaasti jakautunut. Uudella presidentillä on valtava työ vakuuttaakseen puolet maastaan sekä kansainvälisen yhteisön siitä, että tämä kykenee johtamaan maataan vastuullisella tavalla. Aika näyttää. 

Kiitospuheessaan Trump käytti täysin toisenlaista kieltä kuin mitä häneltä on totuttu näkemään vaalikamppailun aikana. Poissa olivat uhittelut, syytökset, valheet ja vastakkainasettelun rakentaminen. Tilalla oli pyyntö kansakunnan yhtenäisyyden ja yhteistyön puolesta, sekä Hillary Clintonin kiittäminen. Maailma jää jännityksellä odottamaan kumpi Donald Trump nähdään Valkoisen talon uutena isäntänä.


Malste Antti

Antti Malste

YTK Antti Malste on Teollisuuden palkansaajien viestintävastaava ja yhteiskuntavaikuttamisryhmän jäsen. Hänen päivittäinen työnsä on Ammattiliitto Pro:n yhteiskuntasuhteiden asiantuntijana. Antille politiikan seuraaminen on sekä työ että harrastus.

@AnttiMalste

Facebook kommentointi