Blogiartikkelit

Metalliliiton lakiasiain päällikön Arto Heleniuksen mukaan meidän työpaikkojemme palkkausjärjestelmät rapistuvat kovaa vauhtia. Ne eivät enää palkitse oikeista asioista ja johtavat näin paineisiin kovista yleiskorotuksista. Haaste on palkansaajille ja työnantajille yhteinen ja siksi tilannetta on korjattava yhdessä. Suomalainen yritysjohto ei voi enää laiskotella palkitsemisen kanssa.

Live Oy:n tulee ensinnäkin toimia vähittäismyyjänä kuluttajan suuntaan ja toiseksi yhtiöjärjestykseen tulee erikseen kirjata, että se investoi käyttömaksuista saamansa voiton takaisin tieverkkoon. Se on samalla ainoa keino varmistaa, että yhtiö investoi tasapuolisesti koko tieverkkoon, eikä vain vilkkaasti liikennöityihin pääväyliin.

TP:n työympäristötyöryhmän puheenjohtajan Kari Mäkelän mielestä myös työturvallisuus kaipaa Eurooppa-tason huomiota ja sääntelyä. Direktiivillä säädettävät eri aineiden altistumisrajat eivät suinkaan ole suomalaisilta pois, vaan päinvastoin. Suomalisen ay-liikkeen on oltava aktiivisempi osapuoli myös työturvallisuuteen ja terveyteen liittyvissä asioissa.

TP:n viestintävastaava Antti Malste pohtii joulun jälkeisessä kirjoituksessaan suomalaisten palkansaajien ja EU:n välistä suhdetta. Halusimme tai emme EU:n koneisto tuottaa meihin vaikuttavaa päätöksentekoa, jossa on oltava mukana. Niin ovat muutkin eturyhmät.

Työnantajalobbaus on tähän saakka tuottanut Sipilän hallituksen osalta lähes täydellistä tulosta. Hallitusohjelmassa on suoria lainauksia Elinkeinoelämän Keskusliiton papereista.

Tänään heräsimme maailmaan jossa mahdottomasta oli tullut mahdollista. Vastoin ennakko-odotuksia USA:n presidentiksi on valittu republikaanien ehdokas Donald Trump. Mitä tämä merkitsee Suomelle ja maailmanpolitiikalle?

Tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, että Kilpailukykysopimus ja sitä edeltävä Työllisyys – ja kasvusopimus jäävät viimeisiksi keskitetyiksi työmarkkinaratkaisuiksi Suomessa. Syyn tähän on Elinkeinoelämän Keskusliiton viimesyksyinen sääntömuutos, jonka seurauksena järjestö ei enää tee keskitettyjä työehtosopimusratkaisuja.

Suomen Yrittäjät on alkuviikosta jatkanut palkansaajien moukaroimista ehdotuksilla irtisanomisen vauhdittamisesta ja viimeksi eilen (12.7) täällä Porissa työehtosopimusten yleissitovuuden purkamisesta.

Brittien kansanäänestys avaa mahdollisuuden kehittää EU:ia sosiaalisesti kestävämpään suuntaan. Tämä tarkoittaa ensisijaisesti ihmisten perusoikeuksien, kuten terveyden, koulutuksen työnteon ja lasten oikeuksien kehittämistä parempaan suuntaan.