Työhyvinvointi kannattaa. Työolot, työtyytyväisyys ja tuottavuus

Nimi: Työhyvinvointi kannattaa. Työolot, työtyytyväisyys ja tuottavuus
Kirjoittajat: FT Petri Böckerman, Pekka Ilmakunnas PhD
Julkaisija: Teollisuuden palkansaajat TP ry
ISBN: 978-952-7324-12-7 (nidos) 978-952-7324-13-4 (pdf)
Lataa Raportti PDF (2,08KB)

Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkija, Jyväskylän yliopiston terveystaloustieteen professori Petri Böckerman ja Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun taloustieteen emeritusprofessori Pekka Ilmakunnas ovat uudessa Edistys-raportissa koonneet yksiin kansiin tuloksia tekemistään työoloja koskevista tutkimuksista. Raportista selviää, että työolot vaikuttavat muun muassa työtyytyväisyyteen, yritysten tuottavuuteen sekä työurien pituuteen.

Hyvät työolot lisäävät tuottavuutta ja pidentävät työuria

Teollisuuden palkansaajien julkaisema Edistys - raportti Työhyvinvointi kannattaa. Työolot, työtyytyväisyys ja tuottavuus tuo esiin työhyvinvoinnin yhteiskunnallisen merkityksen. Raportin mukaan työolot vaikuttavat muun muassa työtyytyväisyyteen, yritysten tuottavuuteen sekä työurien pituuteen.

Raportissa Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkija, Jyväskylän yliopiston terveystaloustieteen professori Petri Böckerman ja Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun taloustieteen emeritusprofessori Pekka Ilmakunnas ovat koonneet yksiin kansiin tuloksia tekemistään tutkimuksista, joissa on tarkasteltu työolojen vaikutuksia työhyvinvointiin, työntekijöiden poissaoloihin, vaihtuvuuteen ja eläköitymiseen sekä yritysten tuottavuuteen.

Työolot ovat tutkimusten perusteella avainasemassa työssä jaksamisessa ja työntekijöiden suoriutumisessa työtehtävissä. Tyytyväiset työntekijät ovat harvemmin pois töistä ja ovat vähemmän alttiita vaihtamaan työpaikkaa. Esimerkiksi työntekijöiden omaehtoista osallistumista tukevilla johtamismenetelmillä on työhyvinvointia parantava vaikutus. 

Työuria voidaan tulosten mukaan pidentää työoloja parantamalla. Epämukavat työolot heikentävät työtyytyväisyyttä ja lisäävät ajatuksia varhaisesta eläköitymisestä. ”Työoloilla voi olla huomattava vaikutus eläköitymisikään ja sitä kautta muun muassa julkisen talouden kestävyysvajeen kehittymiseen tulevaisuudessa”, huomauttavat Böckerman ja Ilmakunnas. 

Työhyvinvointi kannattaa. Työolot, työtyytyväisyys ja tuottavuus on kahdeksas TP:n edistys -julkaisu ja viides Edistys-raportti. Se julkaistiin Helsingissä 30.9.2020. Kaikki Edistys-julkaisut ovat saatavilla TP:n verkkosivuilla osoitteessa www.tpry.fi/edistys.

 

Lisätietoja: 

Pääsihteeri Merja Jutila Roon, Teollisuuden palkansaajat p. 050 325 4427, merja.jutila-roon@tpry.fi                Erikoistutkija Petri Böckerman, Palkansaajien tutkimuslaitos (PT), p. 040 091 3189, petri.bockerman@labour.fi


 

Teknologinen kehitys ja katoava keskiluokka: Mihin työntekijät päätyvät?

Edistys-raportit / Tiedote / Uutinen

Keskipalkkaisten ammattien työvoimaosuus on pienentynyt Suomessa samalla kun korkea- ja matalapalkkaisten ammattien osuudet ovat kasvaneet. Terhi Maczulskijin tekemä tutkimus paljastaa, että toimistotyöntekijöillä on tuotantotyöntekijöitä suurempi todennäköisyys siirtyä asiantuntijatöihin. Perinteisten teollisuustöiden työntekijät sitä vastoin sijoittuvat todennäköisemmin matalapalkkaisiin ammatteihin tai jäävät työttömäksi.

Julkaisun sivulle

Työntekijöiden edustus yritystason päätöksenteossa

Edistys-blogit / Tiedote / Uutinen

Teollisuuden palkansaajat ja kansainvälinen tutkimusryhmä tekivät yhdessä kyselyn henkilöstön edustajille hallintoedustusjärjestelmän toimivuudesta. Kysely oli osa tutkijoiden laajempaa yhteistä tutkimushanketta, jossa pyritään arvioimaan henkilöstön edustuksen vaikutuksia yritysten toimintaan muun muassa henkilö- ja yritystason rekisteriaineistoja hyödyntäen. Tässä blogissa professori Jarkko Harju (Tampereen yliopisto ja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT) esittelee ryhmän rekisteriaineistoja koskevia tutkimustuloksia.

Julkaisun sivulle
4125265142